Prehistorische grotten, afgronden en ondergrondse rivieren in Occitanië | Toerisme in Occitanië

Toerisme in Occitanië: vakantie in Zuid-Frankrijk

Menu
U bent hier

Grotten en afgronden
Ook onder de grond vinden we grote ruimten

Een parallelle wereld bevindt zich onder uw voeten in Occitanië! Dit is de streek met met de meeste versierde grotten, enorme holtes en ondergrondse rivieren.

Onze bergen, gouffres en kalkplateaus zijn een geschenk van de natuur, zodat er wel 40 ondergrondse ruimtes te verkennen zijn. Ze wachten om te worden verkend, in een buitengewoon decor van stalactieten of muurschilderingen. 

Bekijk alle grotten en afgronden

Nestploria, grottes de Gargas dans les Hautes-Pyrénées
Nestploria, grottes de Gargas dans les Hautes-Pyrénées

GROOT EN KLEIN: STEEK UW LANTAARNS AAN

Om uw grotbeleving beter te begrijpen en te waarderen, is het interessant om ook even binnen te gaan bij de presentatieruimtes naast de grotten.

Zo kunt u uw licht opsteken door bijvoorbeeld een bezoek te brengen aan Nestploria (grot van Gargas), het Parc de la préhistoire van Tarascon-sur-Ariège (grot van Niaux), de digitale ruimte van de grot van de Mas d’Azil, of het Centre de la Préhistoire van Pech Merle.

De moeite waard om een kijkje te nemen

Een deel van de grot van Le Mas d’Azil (Ariège) is een natuurlijke tunnel van 420 m lang waar de departementale weg D 119 loopt. Het is de enige grot in Europa waar men met een auto doorheen kan rijden.

Meer weten

Parc de la Préhistoire en Ariège
Parc de la Préhistoire en Ariège

PREHISTORISCHE GROTTEN

Huiveringwekkend

In deze diepe grotten voelt u een aanwezigheid uit de diepten van het verleden. Op de wanden ziet u wonderbaarlijke schilderingen en muurgravures verschijnen.

De Pyreneeën van de Ariège zijn op dit vlak een internationale referentie. U zult hier de grot van Niaux ontdekken, samen met de grot van Lascaux de grootste versierde grot van Europa, of de immense grot van Le Mas d'Azil die zijn naam gaf aan de Azilien-beschaving.

Dichtbij Saint-Bertrand-de-Comminges, nog altijd in de Pyreneeën, zullen ook de grotten van Gargas met hun handafdrukken uw nieuwsgierigheid prikkelen.

Gouffre de Cabrespine dans l'Aude
Gouffre de Cabrespine dans l'Aude

GOUFFRES

De grote duik

Enorme formaties, lichtspel en glazen loopbruggen maken van deze gouffres buitengewone bezienswaardigheden. Vooral de moeite waard in de zuidelijke punt van het Massif Central: de grot van Dargilan, de grotte de la Cocalière, mais aussi la grotte de Clamouse dans les gorges de l’Hérault.

Dichtbij Carcassonne, zal de reuzachtige Gouffre de Cabrespine u lichte hartkloppingen bezorgen!

In de Pyreneeën moet u een bezoek plannen aan het « ondergrondse Versailles » van de Grandes Canalettes. Zoek de koelte op in de prachtige gouffre d'Esparro ontdekt door Norbert Casteret.

Praktische informatie

Zowel in de zomer als in de winter is de temperatuur in de grotten 13 tot 16°C. Zorg dat u warme kleding met lange mouwen bij u heeft (zelfs een waterdicht kledingstuk), en goede wandelschoenen.

Niet te missen

De boottocht op 103 m diepte is één van de grootste attracties van de beroemde gouffre de Padirac. Deze kloof in de buurt van Rocamadour is de grootste ondergrondse site van Frankrijk.

Meer weten

Grotte de Labeil dans l'Hérault

ONDERGRONDSE RIVIEREN

Ga mee aan boord

Op de flanken van de Larzac, voert de grot van Labeil u tot zijn ondergrondse rivier die u zal betoveren met zijn verlichte wateren.

In de Pyreneeën, op de route van de Pic du Midi, kunt u de prachtige ondergrondse wereld van de grottes de Médous ontdekken in een boot. Een bevaarbare ondergrondse rivier, de langste van Europa, wacht u op 50 m onder de grond in de grot van Labouiche.

Ongezien

Er is heel wat te zien hier beneden! In de grot van de Grandes Canalettes vieren we eind oktober Halloween en is er in juli/augustus een geluids- en lichtshow. In de grot van Lombrives luisteren we naar concerten van klassieke muziek. In de gouffre de Padirac, wordt er met Pasen naar eieren gezocht.

Uw komende bezoek: de grotte de la Cocalière

Deze grot staat in de top drie van de mooiste grotten van Frankrijk: ontdek de grotte de la Cocalière (Gard) en zijn magnifieke rotsformaties. U kunt hier zelfs een speleotocht doen (voor iedereen vanaf 12 jaar).

Video 0:30 © Gard Tourisme.

Met een handicap

De grotte de la Salamandre (Gard) is uitgerust met een panoramisch uitzichtpunt van waar u een sensationeel uitzicht heeft op de diepten: hij is toegankelijk met een rolstoel.

Meer weten

Gouffre de Padirac
@commedeuxcopines
Gouffre de Padirac
https://www.instagram.com/p/BiuxwdEFY8E/
Grotte du Pech Merle
@nathaliemanaud
Grotte du Pech Merle
https://www.instagram.com/p/BUg_B_nlfHq/
Gouffre de Cabrespine
@hivanramone
Gouffre de Cabrespine
https://www.instagram.com/p/Bg9OgzslqnM/
Grotte de la Salamandre
@celestelefevree
Grotte de la Salamandre
https://www.instagram.com/p/BihbxWnBEUm/

Onze selectie

Culturele recreatie

GROTTE DE DARGILAN

MEYRUEISLozère
Cultureel erfgoed

Grotte du Pech-Merle

CABRERETSLot
Sport vrije tijd

GROTTE DES DEMOISELLES

ST BAUZILLE DE PUTOISHerault
Cultureel erfgoed

GROTTES DE GARGAS

AVENTIGNANHautes-Pyrénées
Hoe komt u er
  • Met de auto: Occitanië wordt doorkruist door talrijke autowegen (A9, A20, A61, A75, …).
  • Met het vliegtuig: er zijn meerdere luchthavens, waaronder de internationale luchthavens van Toulouse, Montpellier, Lourdes.
  • Met de trein: de regio is te bereiken vanuit alle grote steden van Frankrijk en de Europese hoofdsteden.

Meer weten