Toeristische bezoeken aan de kathaarse en middeleeuwse burchten | Toerisme in Occitanië

Toerisme in Occitanië: vakantie in Zuid-Frankrijk

Menu
U bent hier

KASTELEN
Zin om ze te veroveren?

Met meer dan 300 te bezichtigen kastelen is Occitanië de poort naar een koninkrijk vol heldhaftige figuren en oorlogsarchitectuur, gangen waar u heerlijk kunt verdwalen, en ontelbare torens.

Bekijk alle Kastelen

Château de Montségur en Ariège
Château de Montségur en Ariège

IN HET LAND VAN DE KATHAREN

De Kathaarse kastelen, dat is DE specialiteit van Occitanië, haar symbool.

Ze liggen voornamelijk in de Aude en Ariège. Montségur, Foix, Roquefixade, Lastours maar ook Quéribus, Peyrepertuse, Puilaurens, Termes en Aguilar (de « 5 zonen van Carcassonne »): deze hooggelegen kastelen domineren adembenemende landschappen.

Leer de Katharen kennen die in de 13e eeuw de Paus uitdaagden. De kastelen waar zij zich schuil hielden tijdens de kruistocht tegen de Katharen zijn bezielde plaatsen die sterke emoties oproepen.

Château de Foix en Ariège
Château de Foix en Ariège

EEN OPMERKELIJK ERFGOED

In Occitanië zult u een opmerkelijk erfgoed ontdekken van machtige feodale heren. Waaronder: Gaston Phébus, de hertogen van Toulouse, de hertogen van Armagnac, …

Occitanië, onafhankelijk van het Franse koninkrijk tot in de 13e eeuw,  speelde een belangrijke rol in de Honderdjarige Oorlog (1337-1453): tijdens de Engelse overheersing werden talrijke burchten opgetrokken tegenover het aangrenzende Aquitanië.

U zult in onze kastelen ook alle verfijning van de Renaissance en de rijkdom van de 18e eeuw bewonderen.

De moeite waard om een kijkje te nemen

Zie hoe de Pyreneeën in de verte samenkomen met de Middellandse Zee, kijk uit over het massief van de Corbières en het mooie dorp Cucugnan dat helemaal beneden ligt: er wacht u een buitengewoon uitzichtpunt in het kasteel van Quéribus (Aude).

Meer weten

Château de Flaugergues dans l'Hérault
Château de Flaugergues dans l'Hérault

ROND TOULOUSE

Verschillende, prachtig gebouwde kastelen zoals Merville, Caumont, Laréole, of Mauriac voeren u mee van de Middeleeuwen tot de Eeuw van de Verlichting.
Sommige kastelen staan op schitterende plaatsen zoals de kastelen van Penne en Bruniquel in de gorges de l’Aveyron.

IN MONTPELLIER EN AAN DE KUST

De kastelen van Flaugergues en La Mogère behoren tot de « folies languedociennes » die Montpellier opluisteren.

Langs de Middellandse Zee staan tal van kastelen van prinselijke allure, zoals het koninklijk kasteel van Collioure en het fort Saint-Elme dat de côte vermeille domineert.

Ongezien

Op 30 min. ten noorden van Toulouse ligt het kasteel van Merville, met het grootste doolhof van hagen van Europa (6 km). Hier kunt u verdwalen, puzzels oplossen en spelletjes spelen!

Meer weten

Château de Montal dans le Lot
Château de Montal dans le Lot

VAN GASCOGNE NAAR DE QUERCY

In Gascogne, het geboorteland van D’Artagnan, verheffen de kastelen zich majestueus in de beroemde valleien van de Gers. De kastelen van Flamarens, Plieux, Lavardens, ... bewijzen het.

In de Lot (de vroegere provincie Quercy) komt u als u zich interesseert voor geschiedenis ook aan uw trekken in de prachtige kastelen van Castelnau-Bretenoux en Montal in de vallei van de Dordogne, en de kastelen van Larroque-Toirac en Cénevières in de vallei van de Lot.

Forteresse de Najac en Aveyron

VAN ROUERGUE NAAR DE CÉVENNES

De Aveyron (het vroegere hertogdom van Rouergue) is goed bedeeld met kastelen die recht uit een ridderboek voor kinderen lijken te komen. De kastelen van Najac, Brousse, Calmont d’Olt, Valon, …

In het ongerepte decor van de Aubrac en de Cevennen, helemaal voor u. Schrijf de kastelen van La Baume, du Castanet en du Champ op uw favorietenlijst.

Favoriet

Als kind bracht de schilder Toulouse-Lautrec zijn zomers door in het kasteel Bosc, tussen Albi en Rodez. U zult zijn aanwezigheid voelen in tekeningen, graffiti en persoonlijke voorwerpen. 

Meer weten

Les citadelles du vertige

Ze worden « citadelles du vertige » (duizelingwekkende burchten) genoemd, als u deze video bekijkt zult u begrijpen waarom (© Freeway Prod). De kastelen van het Land van de Katharen (Aude) horen tot de grands sites van Occitanië en zijn kandidaat om op de lijst van het werelderfgoed van de UNESCO te komen. Meer weten.

Meer weten

Château de Foix
Cami dels Bons Homes
Château de Foix
https://www.instagram.com/p/BiE9Yv0DLMI/
Château de Peyrepertuse
Château de Peyrepertuse
Château de Peyrepertuse
https://www.instagram.com/p/BFgXnitqbG2/
Château de Castelnau-Bretenoux
Florent Piednoir
Château de Castelnau-Bretenoux
https://www.instagram.com/p/BY7qeZ1BkR3/

Onze selectie

Cultureel erfgoed

CHÂTEAU ET REMPARTS DE LA CITÉ DE CARCASSONNE

CARCASSONNEAude
Cultureel erfgoed

Chateau Cenevieres.

CENEVIERESLot
Cultureel erfgoed

CHÂTEAU DE MAUVEZIN - MUSÉE GASTON FÉBUS

MAUVEZINHautes-Pyrénées
Cultureel erfgoed

FORTERESSE DE SALSES

SALSES LE CHATEAUPyrénées-Orientales
Hoe komt u er
  • Met de auto: Occitanië wordt doorkruist door talrijke autowegen (A9, A20, A61, A75, …).
  • Met het vliegtuig: er zijn meerdere luchthavens, waaronder de internationale luchthavens van Toulouse, Montpellier, Lourdes.
  • Met de trein: de regio is te bereiken vanuit alle grote steden van Frankrijk en de Europese hoofdsteden.

Meer weten