Een riviercruise op de Lot: een bootvakantie in Occitanië | Toerisme in Occitanië

Toerisme in Occitanië: vakantie in Zuid-Frankrijk

Menu
U bent hier

Een riviercruise op de Lot
In een woonboot

Duur
7
dagen
Budget
vanaf 525 € per week voor een boot met 2/4 plaatsen
Kenmerken
  • Een van de mooiste Franse rivieren
  • Hier bent u zeker van een 'andere' vakantie
  • Op ontdekking van de vallei van de Lot
  • Een uniek uitzicht over St Cirq Lapopie
De beste periode
  • Automne
  • Eté
  • Printemps

74 km varen van Luzech tot Larnagol

Scheep onmiddellijk in en ontdekt de Lot, een van de mooiste rivieren van Frankrijk. Neem de tijd om unieke plekjes te ontdekken zoals Cahors of St Cirq Lapopie en geniet van prachtige landschappen ... hier beleef je het allemaal!

Tourisme Lot
Aanbevolen door
Cathy
Navigation et vignoble Lot Tourisme
Navigation et vignoble Lot Tourisme

Vertier verzekerd op de rivier Lot

Hoog tijd om van ritme te veranderen en aan boord te gaan van uw vaarbewijsvrij boot om de vallei van de Lot te ontdekken zoals nooit tevoren. Aan boord van de woonboot bent u meteen gerustgesteld. Het is er comfortabel en alles is aanwezig.

Na de vaarinstructies bent u klaar voor 74 km boeiende landschappen tussen Luzech en Larnagol. Vertier en ontspanning verzekerd.

Vignoble à Parnac Lot Tourisme
Vignoble à Parnac Lot Tourisme
Fresque de Chamizot à Douelle © Lot Tourisme
Fresque de Chamizot à Douelle © Lot Tourisme

Malbec en wijngaard van Cahors

Gooi de trossen los en bestuur de boot als een kapitein! De eerste landschappen komen voorbij en de wijngaard van Cahors verschijnt. Verschillende wijndomeinen zijn toegankelijk vanaf de rivier. Dit is een mooie gelegenheid om kennis te maken met Malbec, het druivenras van de wijn van Cahors. Sommige domeinen zijn heel bekend zoals Château de Caix, dat eigendom is van de Deense koning, andere zijn minder bekend maar u kunt ze allemaal bezoeken en overal kennismaken met de producenten.

Wist u dat?

De muurschilderij van Chamizo 120 m lang en 6 m hoog is. Het schilderij het verleden en de mythologie van de wijn sedert Julius Caesar in 12 maquettes voorstelt.

Ecluse du Pont Valentré - Cahors © Lot Tourisme
Ecluse du Pont Valentré - Cahors © Lot Tourisme

Doorvaart door de sluis

Wanneer de 1ste sluis aan de horizon verschijnt, komt er wat schrik bij de spanning van deze 1ste doorvaart kijken maar de eerste manoeuvres aan de zwengel blijken al snel goed mee te vallen. Er geen sluiswachters op de Lot zijn, de 17 sluizen worden allemaal (behalve een) handmatig bediend. Het zijn de hoogtepunten van de boottocht en ze maken integraal deel uit van het avontuur. U zult merken dat het een uitstekende manier is om uw conditie op peil te houden en de boot naar het volgende pand zien gaan, zorgt voor een welbehagen gevoel!

Praktische informatie

Rond de sluizen bevinden zich (vooral in de zomer) jongeren die in ruil voor een kleine vergoeding graag helpen bij het manoeuvreren. Het is ook mogelijk om met twee boten in de sluis te gaan.

Pont Valentré Cahors © Go-Production.com

De Pont Valentré van Cahors, een middeleeuws pareltje

Een boot huren op de Lot zorgt voor een groot gevoel van rust en bij elke blik ontdekt men een nieuwe horizon: huizen, kerken en tal van kastelen die boven de rivier uitsteken zoals het prachtige kasteel van Mercuès.

Het is tijd om te genieten van het prachtige uitzicht over de Pont Valentré, het symbool van de stad Cahors dat recht voor u opduikt.  Meer aan bij de sluis beneden aan de brug en ervaar de grootsheid van dit meesterwerk. U begrijpt meteen waarom het deel uitmaakt van het Unesco-werelderfgoed.

Cathédrale de Cahors vue de la rivière © Lot Tourisme
Cathédrale de Cahors vue de la rivière © Lot Tourisme
Marché coloré de Cahors © Go-Production.com
Marché coloré de Cahors © Go-Production.com

Cahors, het zuidelijke stadje

In Cahors mag u een bezoek aan de stad zeker niet overslaan. Kuier rond in de steegjes, ontdek de kathedraal St Etienne, wandel over de Boulevard Gambetta of bezoek op zaterdag of woensdag zijn bekende markt.

De stad herbergt een indrukwekkende middeleeuwse architectuur en een levensvreugde die kenmerkend is voor de zuiderse stadjes.

Vers
Vers
Vue aérienne de Vers
Vue aérienne de Vers

Vreedzame pauze in het hartje van het dorp Vers

Er zijn tal van plaatsen waar men 's nachts kan halt houden maar bepaalde haltes hebben net dat tikkeltje meer. Zo is er onder meer Vers, met zijn aangename camping, fraaie kapel, een vermaard restaurant maar ook zeer leuke voorzieningen: hier speelt men petanque, vist men, kan men zwemmen en er is ook een speelterrein voor kinderen.

Navigation sur le Lot à Bouziès © Lot Tourisme
Navigation sur le Lot à Bouziès © Lot Tourisme

Kalksteenkliffen en jaagpad

Gaandeweg worden de oevers ruwer en de steeds steiler wordende kliffen weerspiegelen zich in het water.

Hier bevinden we ons in de ongerepte natuur waar de tijd lijkt stil te staan. Natuurlijk bent u helemaal ontspannen, maar vergeet niet rond te kijken en bewonder de kliffen van Ganil en het bekende jaagpad. Het is daar waar de kliffen over het water hangen dat de rots over een afstand van 300 m en 2 m hoogte werd uitgegraven

Wist u dat?

Het jaagpad, dat in 1845 door de mens werd aangelegd, door de paarden werd gebruikt om de 'gabare' boten beladen met lokale handelswaren stroomopwaarts voort te trekken richting Bordeaux.

Saint-Cirq-Lapopie au petit matin © Go-Production.com

Het hoogtepunt van het traject in St Cirq Lapopie

Net buiten het kanaal bewondert iedereen het aan de rots vastgeklampte dorpje St Cirq Lapopie. Dit dorp, dat werd uitgeroepen tot een van de mooiste dorpen van Frankrijk, torent 100 m boven de Lot uit en ligt statig op een rots.  Vanaf de rivier is het uitzicht enig maar te voet onthult het dorp al haar geheimen.

De steile steegjes, de artiesten, de kleine handelszaken, de fraaie vakwerkhuizen, de kerk of nog het indrukwekkende uitzicht over de rivier weten ongetwijfeld iedereen te bekoren. Wat een pracht!

Vue sur le Village de Calvignac © Lot Tourisme
Vue sur le Village de Calvignac © Lot Tourisme
Vue aérienne du Château de Cénevières
Vue aérienne du Château de Cénevières

Nog enkele fraaie dorpjes die een bezoek waard zijn

Sedert 2007 biedt de Lot 10 km bijkomende vaarwegen van St Cirq Lapopie tot in Larnagol. Vreedzame dorpjes en betoverende landschappen wisselen het traject af. Mis vooral Cènevières met zijn indrukwekkende kasteel of nog het mooie dorpje Calvignac niet. Het is in Larnagol, een bekoorlijk versterkt dorp waar de Lot verder haar weg zoekt dat uw avontuur op deze adembenemende rivier eindigt.

Boottoht op de Lot van Douelle naar Saint-Cirq-Lapopie

Praktische informatie

Découvrez ici la liste des professionnels de la navigation sur le Lot, et choisissez votre formule ainsi que votre bateau habitable.

Meer informatie op

Waar kunnen we eten of slapen, wat is er te doen?

Voici les bonnes adresses de Cathy (Tourisme Lot) pour vivre pleinement votre expérience croisière sur le Lot.

Kant-en-klare vakanties

Petite sélection de séjours dans le Lot. Après votre croisière sur le Lot, pourquoi pas une escapade dans le vignoble AOC Cahors, ou quelques jours à la découverte du patrimoine du Quercy ?

Latitude: 44.478119000000
Longitude: 1.287026000000
Hoe komt u er
  • Met de wagen : Luzech ligt op 1u30 ten noorden van Toulouse. Vanuit Toulouse: autosnelweg A20 richting Paris / Montauban. Afrit 58 Cahors en nadien de D653 tot in Luzech
  • Met het vliegtuig : aankomst in internationale luchthaven Toulouse Blagnac, en vervolgens het traject met de wagen zoals hierboven vermeld.