Agenda van de regionale feesten in Occitanië | Toerisme in Occitanië

Toerisme in Occitanië: vakantie in Zuid-Frankrijk

U bent hier

REGIONALE FEESTEN
Occitanië geeft je vakantie smaak

In Occitanië houden we van eten, het glas heffen en een groot tafelgezelschap. Geniet het hele jaar door van de dorpsfeesten om onze producten (meer dan 250 hebben een label) en smaken te ontdekken.  Ontmoet onze producenten, kom hun beste producten degusteren en ... geniet van het mooie leven hier.

La pomme de terre, fêtée à Sault
La pomme de terre, fêtée à Sault

GASTRONOMISCH DORPSFEEST 

Ontdek de ingrediënten die het leven mooi maken

Een paar goede producten zijn genoeg voor een geslaagd feest. Oesters van Bouzigueskazen van Rocamadour, een fles Armagnacdroge worsten van Foixolijven (Lucques van Nîmes of Bize-Minervois) … De producenten installeren hun kraampjes in het hart van het dorp. De organisatoren bereiden grote tafels voor waar de gasten 's avonds zullen plaatsnemen. Er is een podium voor de muzikanten. De kinderen  worden verwend: er staan spelletjes en animatie op het programma. Onweerstaanbaar! Eet, dans en sla provisie in.

Niet te missen

Een week om het lievelingsgerecht van Occitanië te degusteren: cassoulet. Het feest vindt plaats in de laatste week van augustus in Castelnaudary. Met bals, bandas en bloemencorso.

Meer weten

Fête du Melon à Lectoure
Fête du Melon à Lectoure

VRUCHTEN

Feest mee!

Een groot deel van het jaar kunt u meegenieten van de feesten die het ritme van de seizoenen in Occitanië bepalen. In Céret is er eind mei een kersenfeest. Dan is het de beurt aan de meloen: in Lectoure, Pézens of Montady. Bize-Minervois viert zijn olijven. Moissac zijn AOC Chasselas-druiven. Thegra in de Lot, zijn noten. Le Mas d’Azil in Ariège, zijn vijgen. In de Gard (Lasalle) in de Aveyron (Sauveterre-de-Rouergue), worden de kastanjes geroosterd (het is een grote « castagne ») en worden verwerkt in soep, meel of confiture. Laten we ook de specerijen niet vergeten, met het feest van de Safraan in Cajarc!

Favoriet

Le Vigan, in de Gard, viert een groot feest de laatste zondag van oktober. Op de ereplaats: de Reinette-appel van Le Vigan en de zoete ui van de Cevennen, de enige met een AOC in zijn categorie.

Festival Lot of Saveur

De avondmarkten, dat is feest

De markt wordt een feest of het feest wordt een markt … het maakt niet uit, het gaat erom dat we mooie en lekkere dingen hebben om ons tegoed aan te doen. Een zomeravond lang, als het wat koeler wordt,  komt het dorp tot leven om u nog meer te verrassen, het is een plezier dat inwoners, vakantiegasten en andere bezoekers met elkaar kunnen delen. De feestelijke avondmarkten worden zowat overal in Occitanië gehouden in de zomerperiode.

Fête de l'ail rose de Lautrec
Fête de l'ail rose de Lautrec

GROENTEN

Kom ook hier meevieren!

Eind augustus viert de coöperatieve van het plateau de Sault, op de grens van Aude en Ariège, zijn product: de verrukkelijke aardappel van Sault. In Sainte-Marie, in de Pyrénées-Orientales, staan de artisjokken in de schijnwerpers. De witte knoflook parfumeert Beaumont-de-Lomagne in de Tarn-et-Garonne, terwijl Lautrec in de Tarn zijn roze knoflook viert.

Wilt u de mix van al deze heerlijke zaken proeven, dan spreken we af op het feest van de soep in Florac in Lozère eind oktober of op het feest in Lauret, in de Hérault begin februari.

De comedienne Michèle Laroque op het feest van de Melon in Lectoure

In Occitanië nemen de broederschappen een grote plaats in in de verdediging van nobele streekproducten en in het verloop van de feesten die eraan gewijd zijn. Er worden ook wel eens nieuwe leden ingehuldigd, soms bekende persoonlijkheden. Hier ziet u de comedienne Michèle Laroque die wordt ingehuldigd door het Broederschap van de Meloen van Lectoure. Dat was tijdens de editie 2014 van het feest gewijd aan deze buitengewone meloen met zijn zonnige smaak.

Video 1:36 © Dantes47.

Banquet dans le Lot
@cmissiou
Banquet dans le Lot
https://www.instagram.com/p/BlDzP9xHlUL/
Beaumont-de-Lomagne
@norwaylifeandme
Beaumont-de-Lomagne
https://www.instagram.com/p/BlieDQSDE9C/
Chasselas de Moissac
@leo_gricha
Chasselas de Moissac
https://www.instagram.com/p/BYRY1denV2W/
Hoe komt u er
  • Met de auto: Occitanië wordt doorkruist door talrijke autosnelwegen (A9, A20, A61, A75, …).
  • Met het vliegtuig: er zijn meerdere luchthavens, waaronder de internationale luchthavens van Toulouse, Montpellier, Lourdes.
  • Met de trein: de regio is te bereiken vanuit alle grote steden van Frankrijk en de Europese hoofdsteden.

Meer weten