De mooiste dorpen en toeristische steden van Frankrijk | Toerisme in Occitanië

Toerisme in Occitanië: vakantie in Zuid-Frankrijk

Menu
U bent hier

STREEKPRODUCTEN EN SPECIALITEITEN
Lekker eten, dat zit in onze aard

De gastronomie op zich is al een reden voor een verblijf in Occitanië.

Bij ons maakt lekker eten en gezellig samenzijn deel uit van een cultuur die iedereen beleeft. Uitstekende producten geven het dagelijks leven smaak. En de maaltijden met familie of vrienden zijn echt feestelijke momenten.

Marché de Cahors
Marché de Cahors

NOBELE STREEKPRODUCTEN

Onvergetelijke smaken, tussen de zee en het land

Maak u klaar om te genieten want Occitanië heeft een lange en stevige gastronomische traditie. Deze steunt op de lokale savoir-faire en nobele producten: de foie gras, de zwarte truffel, Roquefort en, aan de Middellandse Zee, de oesters van Bouzigues, de olijven van Lucques van de Languedoc, de rijst van de Camargue of de ansjovis van Collioure.

Er zijn zoveel voorbeelden te noemen! Occitanië telt meer dan 250 producten met een kwaliteitslabel (AOC/AOP, Label Rouge, IGP, AB): van het lamsvlees van de Quercy en de Pélardon van de Cevennen tot de aardbeien van Nîmes, …

Halles de Narbonne
Halles de Narbonne

WAAR KUNT U DEZE LEKKERE DINGEN PROEVEN?

Overal!

U vindt de nobele producten van Occitanië gemakkelijk op de talrijke en overvloedige markten in onze dorpen en steden.

Op onze ontelbare streekfeesten  en in de vele restaurants met een label  (Logis de France, Restaurateur de France, Cuisineries de France,…) kunt u de vele producten proeven.

De gastronomie van de streek scheert hoge toppen met chefs met Michelinsterren, jonge ondernemende talenten of opmerkelijke persoonlijkheden  zoals Gilles Goujon in Fonjoncouse in de Aude en Michel Sarran in Toulouse.

Wist u dat?

Occitanië is de eerste streek van Frankrijk voor de productie van wijnen en het aantal hectaren met bioteelt. Het is de 2e streek voor de productie van fruit.

Le cassoulet
Le cassoulet

ORIGINELE SPECIALITEITEN

In Occitanië en nergens anders

Unieke specialiteiten, zoals cassoulet, van Castelnaudary, Carcassonne of Toulouse, even zovele culinaire troeven van Occitanië. In de bergen serveert men garbure en millas in de Pyreneeën, aligot in Aubrac, in beide streken vindt men de traditie van de spekkoek.

De Middellandse Zeekust verwent uw smaakpapillen met brandade de morue van Nîmes (aardappelpuree met kabeljauw), cargolada (gegrilde slakken) of gardiane de taureau (stoofpotje van stierenvlees). En natuurlijk kent iedereen de tielle de Sète (taartje met kruidige inktvis) en de crème catalane!

Laten we het eens hebben over Cassoulet …

Volg de Youtuber FlorianOnAir in zijn Food Tour in Toulouse. U zult zien dat erfgoed, levenskunst en gastronomie hier voor altijd samenkomen. U maakt kennis met de Confrérie Universelle du Cassoulet, ravioli met foie gras en snoepjes met violette …

Video 13:07 © FloiranOnAir.

Wist u dat?

Het was André Daguin, een chef die werkte in Occitanië in de Gers, die de magret de canard (gerecht van eendenborst) uitvond in 1965. Hiermee deed de eendenfilet die men kan bakken als een steak zijn intrede in het culinaire erfgoed van Frankrijk.

Dégustation de vin à Narbonne
Dégustation de vin à Narbonne

WIJNTOERISME

Vakantie en wijngaarden gaan goed samen

Onze streek is een streek van wijngaarden die grote kwaliteitswijnen produceert. Het gebied aan de Middellandse Zee, van de streek rond Nîmes tot de Roussillon, is kampioen met een vijftigtal appellations (AOC Languedoc, AOC Corbières, AOC Côtes du Roussillon, …): ze zijn verdeeld over de Gard, de Hérault, de Aude en de Pyrénées-Orientales.

De Gers, de Lot, de Tarn en de Aveyron dragen hun steentje bij om onze streek tot een zeer mooie wijnbestemming te maken, met de Armagnac en de wijnen van de Côtes de Gascogne, de Cahors, de Gaillac, …

Tip van de expert

Vertrouw op het nationale label Vignobles & Découvertes: het leidt u naar kwaliteitswijnen, voorgesteld door de toonaangevende bestemmingen van het wijntoerisme in Frankrijk (meer dan 12 in Occitanië!).

Foie gras du Sud-Ouest

DE FOIE GRAS VAN HET ZUIDWESTEN

Symbool van de Franse gastronomie

De foie gras van het zuidwesten, met zijn verfijnde en unieke smaak, mag niet ontbreken in de desgustaties. Occitanië is het koninkrijk van de foie gras: met name dankzij de Gers, het departement met de grootste productie van traditionele foie gras in Frankrijk.

De kunst van de foie gras is echter een gemeenschappelijk erfgoed dat de meeste departementen van Occitanië met elkaar delen: Lot, Aveyron, Tarn, Tarn-et-Garonne, Ariège, Aude, … Rechtstreeks van de producent, in restaurants, op de winterse foie gras markten: u kunt dit nobele, op diervriendelijke wijze vervaardigde streekproduct op tal van plaatsen degusteren.

Anchois Roque à Collioure
@cptn_picard
Anchois Roque à Collioure
https://www.instagram.com/p/Ba4BgEYlEUz/
Halles et Manger
@julia.all.over
Halles et Manger
https://www.instagram.com/p/BglPvZMjSfk/
Cassoulet de Castelnaudary
@gmarshall
Cassoulet de Castelnaudary
https://www.instagram.com/p/5nL4E_wCjz/
Caves Roquefort Société
@elenalloancy
Caves Roquefort Société
https://www.instagram.com/p/BX3qJgEDcp4/
Hoe komt u er
  • Met de auto: Occitanië wordt doorkruist door talrijke autowegen (A9, A20, A61, A75, …).
  • Met het vliegtuig: er zijn meerdere luchthavens, waaronder de internationale luchthavens van Toulouse, Montpellier, Lourdes.
  • Met de trein: de regio is te bereiken vanuit alle grote steden van Frankrijk en de Europese hoofdsteden.

Meer weten