De stranden van het meer van Saint Ferreol: een vakantie aan het water in OccitaniëToerisme in Occitanië

Toerisme in Occitanië: vakantie in Zuid-Frankrijk

Menu
U bent hier

NAAR DE BRONNEN VAN HET CANAL DU MIDI

Cartographie Aux sources du Canal du Midi
Cartographie Aux sources du Canal du Midi

   

WAAROM EEN BEZOEK BRENGEN AAN DE BRONNEN VAN HET CANAL DU MIDI?

 

  • Het aanvoersysteem van het Canal du Midi, getuige van het genie van Pierre-Paul Riquet: het meer van Saint-Ferréol, de geulen van de Montagne Noire en de Plaine, de drempel van Naurouze.

  • Het museum en de tuinen van het Canal du Midi.

  • Revel, stad van hout en marqueterie (inlegwerk).

  • De abdijschool van Sorèze en het museum Dom Robert (moderne wandtapijten).

  • Het kasteel van Pierre-Paul Riquet.

Musée Dom Robert (Abbaye-école de Sorèze)
Musée Dom Robert (Abbaye-école de Sorèze)

IN SORÈZE

Ontdek 2 verbluffende werelden: de abdijschool en het museum Dom Robert

In het prachtige dorpje Sorèze, aan de voet van de Montagne Noire, kunt u een bezoek brengen aan de abdijschool die in de VIIIe eeuw werd gesticht: de abdijschool dankt haar roem aan haar school en kostschool. Volg de gids in de oude klaslokalen, slaapzalen en ceremoniële zalen van dit prestigieuze etablissement
In het hart van de abdijwandelt u door de denkbeeldige wereld van de wandtapijten van het zeer stijlvolle museum Dom RobertDe fascinerende meesterwerken van deze humanistische monnikhangen samen met die van andere kunstenaars die het erfgoed van de wandtapijten van Aubusson in de XXe eeuw vernieuwden. 

Favoriet

Het hele jaar door worden er klassieke muziekconcerten georganiseerd in Sorèze. In juliopent de abdij haar tuinen en haar mooiste zalen voor het festival Musique des Lumières.

Meer weten

 

Lac de Saint-Ferréol
Lac de Saint-Ferréol

AAN HET MEER VAN SAINT-FERRÉOL

Breng een eerbetoon aan het genie van Pierre-Paul Riquet!

Op 6 km van Sorèze... ligt het prachtige meer van Saint-Ferréol. Vandaag kunt u erzeilen en zwemmendankzij Pierre-Paul Riquet. In 1672 besloot de briljante uitvinder van het Canal du Mididit enorme stuwmeer te bouwen om het kanaal van water te voorzien. Om het mechanisme van dit bijzondere werk te begrijpen, kunt u een bezoek brengen aan het Museum en de tuinen van het Canal du Midinaast het meer. Daarna kunt u een wandeling maken door de elegante Engelse tuinen. Aan de voet van de fontein en de door de mens gecreëerde watervallen vindt u heerlijke verkoeling.

Interessante aanbieding

Het "Lac de Saint-Fé" is een populaire vrijetijdsplek voor de inwoners van Toulouse, met het label Pavillon Bleu. Het biedt een hele reeks activiteiten: paddle, windsurfen, catamaran, maar ook boomklimmen, verhuur van elektrische mountainbikes... In de zomer kunt u er zwemmen onder toezicht.

Meer informatie op

Musée du Bois et de la Marqueterie
Musée du Bois et de la Marqueterie

IN REVEL 

Ontdek de kunst van het hout en bezoek de markt

Op 4 km van het meer van Saint-Ferréol kunt u een bezoek brengen aan het Musée du Bois et de la Marqueterievan Revel. Deze bastide, gesticht in 1342 door Philippe de Valois, is de bakermat van het kunstmeubilairsinds de tijd van Lodewijk XIV. Bewonder de ingelegde meubels, de drijfhoutsculpturen en de oneindige variëteit aan houtkunst. 
Op zaterdagochtendis het afspraak op de markt van Revel: de markt is geklasseerd als een van de 100 mooiste markten in Frankrijken wordt gehouden onder de XIVe eeuwse hal, die de grootste in Frankrijk is (1.500 m2)!

Een omweg waard

Vanaf Revel wandelt of fietst u langs het groene pad dat de Rigole de la Plaine volgt, die water van het St-Ferréolmeer naar het Canal du Midi voert. Een zeer aangenaam en schaduwrijk parcoursvan 15 km lang.
Meer informatie op

L'obélisque de Riquet au Seuil de Naurouze

 

AAN DE DREMPEL VAN NAUROUZE

Duik in de grote geschiedenis van het Canal du Midi

Halverwege tussen Toulouse en Carcassonneligt de Seuil de Naurouze(drempel van Naurouoze), het hoogste punt van het Canal du Midi: hier worden de waterlopen gescheiden naar de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee.  Volg de majestueuze laan met platanen die leidt naar de site. Borden zullen u meer uitleg geven over het belang van deze pas (189 m) voor de werking van het Canal du Midi. Volg het jaagpad of klim naar de obelisk, gebouwd als eerbetoon aan de maker van dit werk, geklasseerd als werelderfgoed door UNESCO.

château de Bonrepos-Riquet
Château de Bonrepos-Riquet

 

IN BONREPOS

Bezoek het kasteel van Pierre-Paul Riquet

Door een bezoek te brengen aan het kasteel van Bonrepos-Riquet, 20 km ten noordoosten van Toulouse, opent u de deur naar de wereld van Pierre-Paul Riquet en zijn nakomelingen. U krijgt er het voorrecht om, in de romantische setting van het immense park, de hydraulische installatieste ontdekken die Colbert overtuigd hebben van de haalbaarheid van dit krankzinnige project. Een indrukwekkende rondleidingzal u onderdompelen in het leven van het landgoed in de tijd van Riquet. U ontdekt er de tuinen en de prachtige sinaasappelboomgaard waar de citrusvruchten groeiden, de koelerewaar het ijs van de Montagne Noire werd opgeslagen.

 

Even verkoeling in Saint-Ferréol


Het bekken van Saint-Ferréol (67 hectare), het pronkstuk van het distributienet van het Canal du Midi, waseeuwenlang de grootste massadam ter wereld. Na een vlucht over het blauwe water kunt u een duik nemen in de frisse watervallen en de fontein van de tuinen die werden aangelegd in de XIXe eeuw onder de dijk van het meer
Video © Cascades de France.

Tip van de expert

"L'eau dans tous états" : une expérience racontée par Catherine (Tourisme Haute-Garonne) qui vous donne plein de conseils pour passer une journée inoubliable au bord du lac de Saint-Ferréol.

Voir l'expérience

Lac de Saint-Ferréol
@anthony_macau
Lac de Saint- Ferréol
https://www.instagram.com/p/Bkad-mTlFKj/
Sorèze - Musée Dom Robert
@mariettescalier
Le musée Dom Robert à Sorèze
https://www.instagram.com/p/BhzMYiwlJOw/

Onze selectie

Sélection d'hébergements côté Haute-Garonne mais aussi côté Tarn, car le Grand Site Occitanie "Aux sources du Canal du Midi" se trouve à cheval sur les deux départements.

Camping

CAMPING MUNICIPAL DU MOULIN DU ROY.

REVELHaute-Garonne
Latitude: 43.438163400000
Longitude: 2.026094500000
Hoe komt u er

Sorèze, Revel en Saint-Ferréol liggen op 5 km afstand, ongeveer 60 km ten zuidoosten van Toulouse.

  • Met de auto: neem de snelweg A61 afrit Villefranche-de-Lauragais, de D622 en dan de D1, of de A61 afrit Castelnaudary en dan de D624, D622 en D1. 60 km van Toulouse, 45 km van Carcassonne, 200 km van Montpellier.

  • Met de trein: SNCF-station van Toulouse, vervolgens zijn er Keolis-bussen die rijden naar Revel. Treinstations van Castelnaudary (20 km) en Castres (25 km)

  • Met het vliegtuig: vanaf de luchthavens van Toulouse (60 km) en Carcassonne (45 km).