Riviertoerisme op de Lot: Occitanië met de boot | Toerisme in Occitanië

Toerisme in Occitanië: vakantie in Zuid-Frankrijk

Menu
U bent hier

DE LOT MET DE BOOT
Vaar over een van de mooiste rivieren van Frankrijk

De Lot is bevaarbaar over een lengte van 160 km voor en na Cahors. U zult gecharmeerd zijn van het slingerende parcours dat zich een weg baant tussen hoge rotswanden, met eiken begroeide hellingen, vruchtbare weiden en de AOC-wijngaarden van Cahors.
Heer en meester aan boord van uw gemakkelijk te besturen boot, kunt u het hele gebied van Occitanië doorkruisen via de rivieren: « Saint-Cirq-Lapopie, Cahors, Luzech ».

Ootverhuur op de rivier de lot

Le Lot à Cahors
Le Lot à Cahors

HUUR EEN BOOT ZONDER VERGUNNING

Waar huurt u een boot, hoeveel tijd moet u voorzien

Enkele dagen vertrekken met de boot op de Lot: een uitstap binnen ieders mogelijkheden. U hoeft alleen maar een rivierboot te huren zonder vergunning. Er is geen enkele ervaring of bijzondere vaardigheid vereist. U kunt varen van april tot oktober, tussen Luzech stroomafwaarts van Cahors en Larnagol stroomopwaarts van Saint-Cirq-Lapopie. De verhuurders van de boten wachten u op in Cahors, Bouziès, Douelle en Luzech.

Er worden cruises aangeboden voor 1 week of 3 nachten, maar ook voor 2 weken of meer, op basis van heen en terug op uw verhuurpunt.

Wist u dat?

Vanaf de 16e eeuw werd de Lot een belangrijke handelsroute. Gabarres, boten met een platte bodem, bestuurd door zeelieden, transporteerden hout, wijn en kolen tussen de Quercy en Aquitanië.

Passage d'écluse
Passage d'écluse

ZULT U DOOR DE SLUIZEN KUNNEN?

Zonder problemen!

De 17 sluizen van de Lot zijn manueel maar ze zijn gemakkelijk te bedienen en dat maakt deel uit van het avontuur. U kunt halt houden waar en wanneer u maar wilt. U moet enkel nog de fietsen regelen voor uw tochtjes over land.

Voor u de trossen losgooit toont de verhuurder u hoe de boot werkt  en geeft hij een woordje uitleg over het manoeuvreren en aanmeren.

Praktische informatie

Uw boot, een echt drijvend huis, is zeer comfortabel en stabiel op het water. U hoeft niet bang te zijn dat u zeeziek wordt of dat de koffie over de kopjes slaat.

Café à Saint-Cirq-Lapopie
Café à Saint-Cirq-Lapopie

ZOVEEL DINGEN TE ZIEN EN TE DOEN

Wanneer u over de Lot vaart

Zwem in de rivier: het water is van uitstekende kwaliteit. Klim naar boven voor het uitzicht op Saint-Cirq-Lapopie, dineer of lunch in het « Mooiste dorp van Frankrijk » bovenop een rotspunt die 80 m boven de Lot uittorent.

Wissel de plezierige activiteiten af met een kanotocht of een mountainbiketocht. Flaneer door de straatjes van Cahors, een prachtige stad met de grootste geklasseerde zone van Frankrijk. Zorg dat u de zeer mooie markt aan de voet van de kathedraal niet mist. Neem een kijkje in de wijndomeinen van de AOC Cahors.

Bezoek de middeleeuwse stad Luzech, ...

Favoriet

De streekproducten uit de Lot (foie gras, cabécous, aardbeien, asperges, notentaarten, etc.) en de uitstekende wijnen van de AOC Cahors horen allemaal bij uw onvergetelijke ervaring in de Lot.

Le chemin de halage de Ganil

HET JAAGPAD VAN GANIL

Een echte bezienswaardigheid!

Op 6 Km stroomafwaarts van Saint-Cirq-Lapopie ontdekt u het jaagpad van Ganil: een 1 km lang pad, onderaan de rotswand, uitgehakt tussen 1843 en 1847. De wand is versierd met een hedendaagse fresco van het leven aan de rivier van de uit Toulouse afkomstige beeldhouwer Daniel Monnier. Vroeger konden paarden over dit pad de boten stroomopwaarts, tegen de stroom in voorttrekken. U kunt het pad ook te voet of per mountainbike afleggen, vanaf de aanmeerplaats van Bouziès. Het loopt over een gemarkeerde weg die u tot aan de voet van Saint-Cirq-Lapopie brengt.

Niet te missen

De brug Valentré met zijn 3 torens, die hét symbool is van Cahors ! Deze versterkte brug uit de 14e eeuw is geklasseerd als werelderfgoed door de UNESCO omdat hij op een van de wegen naar Santiago de Compostela ligt.

Meer weten

De Lot, aan de voet van Saint-Cirq-Lapopie

« Een juweel van architectuur, in een adembenemend landschap » : dit is Saint-Cirq-Lapopie, een van de hoogtepunten op uw cruise over de Lot,  tijdens een beroemde televisie-uitzending verkozen tot  Meest Geliefde Dorp van de Fransen in 2012.
De Japanse reisbureaus hebben het ook verkozen tot het mooiste dorp van Frankrijk, samen met Riquewhir (Elzas). Saint-Cirq-Lapopie sera. Video 4:52 © Het Meest Geliefde Dorp van de Fransen.

Le Pont Valentré à Cahors
@i_may_or_may_not
Le Pont Valentré à Cahors
https://www.instagram.com/p/BlisM9aBm4T/
Balade à Bouziès
@grangedulaccazals
Balade à Bouziès
https://www.instagram.com/p/Bkubna8g1Gt/
Bouziès ( Lot )
@cyrilbkl
Bouziès ( Lot )
https://www.instagram.com/p/Bkcu7k8g1Dz/
Saint-Cirq-Lapopie
@rulmahoney
Saint-Cirq-Lapopie
https://www.instagram.com/p/BkC2Hjuj9A7/
Hoe komt u er
  • Met de auto: Cahors ligt aan de autosnelweg A20 (de Occitane) die Vierzon (regio Parijs) verbindt met Montauban en vervolgens doorloopt naar Toulouse via de autosnelweg A62. Cahors ligt zo op 5u30 rijden van Parijs en op 1u30 van Toulouse. Cahors ligt ook aan de D820 (ex N20).
  • Met het vliegtuig: vanaf de internationale luchthavens Toulouse-Blagnac (op 1u20 van Cahors) en Brive-Vallée de la Dordogne (op 1u van Cahors)
  • Met de trein: Cahors ligt aan de SNCF-lijn Parijs-Toulouse die door het midden van Frankrijk loopt. Cahors ligt zo op 5u van Parijs en 1u van Toulouse.