Wandelreis langs de st. jacobsroute | Toerisme in Occitanië

Toerisme in Occitanië: vakantie in Zuid-Frankrijk

Menu
U bent hier

WANDELREIS LANGS DE ST. JACOBSROUTE
Volg uw pad in Occitanie

Chemins de St-Jacques de Compostelle

Een wandelreis langs de St Jacobsroute: denkt u erover na, zou u dat graag willen? Ga naar Occitanie om deze authentieke spirituele reis te beleven. De 3 grote St. Jacobsroutes kruizen elkaar in onze streek, alvorens naar Spanje te gaan.

Voie du Puy (via Podiensis), voie d’Arles (via Tolosana), voie Piémonts Pyrénéen: kies uw route, bewandel historische paden, beleef de ontmoeting met anderen… en kom weer tot uzelf.

Voie du Puy, en Aubrac

VOIE DU PUY-EN-VELAY (GR®65)

De bekendste

Nasbinals, Aubrac, Conques, Cahors, La Romieu,…: u bewandelt met de voie du Puy-En-Velay een legendarische route, rijk aan symbolische etappes van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Een opeenvolging van prestigieuze abdijen, romaanse kerken, bruggen uit de 13de eeuw, en kapittelkerken op dit pad die u onderdompelt in een aaneenschakeling van schitterende decors: de toppen van het bergmassief Margeride, de oneindige vlakten van Aubrac, het licht van Quercy, valleien van Gers… 

De alternatieve routes: de Célé vallei en Rocamadour

Ontdek 2 bijzonder interessante alternatieven voor chemin du Puy, beiden vanaf Figeac (Lot). De een gaat naar Cahors via de prachtige Célé vallei en het plaatsje Saint-Cirq-Lapopie. De ander brengt u naar Rocamadour, in de middeleeuwen de meest bezochte bedevaartsplaats van het Westen, en geeft aansluiting op de voie du Puy in La Romieu (Gers).

Voie d'Arles
Voie d'Arles (ou Via Tolosana)

VOIE D’ARLES (GR®653)

De meest zuidelijk gelegen

Als u kiest voor de voie d’Arles, zal het pad u meenemen door de wijngaarden en olijfboomgaard van Gard, de gorges de l’Hérault, het bergachtige gebied van Haut-Languedoc, de bossen van Montagne Noire, het zoete leven in Midi toulousain, en vervolgens het platteland met een vleugje Toscane in Gers: wat een tocht!

U wilt overnachten in Montpellier, Saint-Guilhem-le-Désert, Castres, Toulouse, Auch, Marciac… net als vroeger de pelgrims uit de Alpine-, Slavische-, Italiaanse of Provençaalse gebieden.   

Tip van de expert

Ieder jaar ontvangt Occitanie ongeveer 30 000 wandelaars op de St. Jacobsroute, waarvan 20 000 op voie du Puy! U kunt dus gerust een ander pad nemen: ook hier zal u wonderlijke ervaringen beleven.

Chemins St-Jacques de Compostelle
Entre Conques et Toulouse, église de Rabastens (classée Unesco)

DE ROUTE CONQUES – TOULOUSE – ST-BERTRAND-DE-COMMINGES

Kies voor de Noord - Zuid route

Een originele wandeltocht, op de Noord-Zuid as, tussen 3 belangrijke heiligdommen: de abdij Sainte-Foy van Conques, de Saint-Sernin basiliek in Toulouse, en de kathedraal Saint-Bertrand-de-Commminges.

De route Conques-Toulouse zal u meenemen door de sfeervolle landschappen van de Aveyron en de Tarn voordat u de wijngaard van Gaillac en de Midi toulousain ingaat.

Vanaf Toulouse neemt Via Garona (GR®861) het over: een alternatieve route vol culturele locaties, die op voie des Piémonts aansluit om uw weg richting Compostelle voort te zetten.

Voie des Piémonts
Voie des Piémonts

VOIE DES PIÉMONTS (GR®78)

De rustigste

In de middeleeuwen namen de pelgrims ook wel voie des Piémonts, die zich uitstrekt aan de voet van de laatste uitlopers van het Massief Centraal. Vanuit Carcassonne richting de Pyreneeën, de cols over naar Spanje. U zet uw voettocht rustig voort, ver van de drukte, door de ongerepte landschappen van Aude, Ariège, Hautes-Pyrénées, Béarn.

U kunt overnachten in Pamiers, Saint-Lizier, Saint-Bertrand-de-Comminges, Bagnères-de-Bigorre, Lourdes

Praktische informatie

Het pad van Piémonts (GR®78) is nu volledig aangelegd en bewegwijzerd, en loopt van Carcassonne tot Saint-Jean-Pied-de-Port. Maar voor Carcassonne wordt de loop van het pad nog bestudeerd, en is nog niet aangegeven (dit zal de GR®78-1 worden).

Trésor de Sainte-Foy, à Conques

UNESCO werelderfgoed 

Ga van de ene naar de andere schat

Geef uw ogen goed de kost! De regio Occitanie heeft de meeste monumenten op de UNESCO werelderfgoedlijst die onderdeel zijn van de St. Jacobsroute door Frankrijk. Dit zijn er bijna 40.

Enkele voorbeelden: de abdijen van St-Guilhem-le-Désert, Conques en Moissac, de kathedralen van Auch en van Saint-Bertrand-de-Comminges, voormalig ziekenhuis hôtel Dieu St-Jacques in Toulouse, de brug van Espalion, de Valentré brug in Cahors…  

Praktische informatie

Bezoek de ACIR-website voor meer informatie en om uw reis te plannen.

MEER WETEN

In de zon van voie du Puy

Waarom nemen zoveel mensen de voie du Puy, waarom deze zoektocht, wat zeggen de mensen er over… het antwoord van Coralie, die gelopen heeft tussen Moissac (Tarn-et-Garonne) en Condom (Gers) en daarbij andere wandelaars, gastheren/vrouwen of erfgoedliefhebbers heeft ontmoet.

Vidéo © Fédération Française de Randonnée Pédestre

Voie du Puy
@unecoquilleenvadrouille
Vers Nasbinals
https://www.instagram.com/p/BmjEKDcg-W3
La voie d'Arles
@completely_candid
Toulouse
https://www.instagram.com/p/BjUZUTYgErQ/
Le chemin des Piémonts
@jowmoon
St-Just de Valcabrère
https://www.instagram.com/p/BicXM_CnWJp/
Voie d'Arles
@mathieu_frmn
St-Guilhem-le-Désert
https://www.instagram.com/p/BkiPWuVn8JC/
Hoe komt u er
  • Met de auto: Occitanië wordt doorkruist door talrijke autowegen (A9, A20, A61, A75…).
  • Met het vliegtuig: er zijn meerdere luchthavens, waaronder de internationale luchthavens van Toulouse, Montpellier, Lourdes.
  • Met de trein: de regio is te bereiken vanuit alle grote steden van Frankrijk en de Europese hoofdsteden.

MEER INFORMATIE