[Zuid-Frankrijk - Hoe ziet Occitania eruit, hoe gaat het met mensen? | Toerisme in Occitanië

Toerisme in Occitanië: vakantie in Zuid-Frankrijk

Menu
U bent hier

Hoe is de bevolking, het klimaat, het landschap?

 

Hoe ziet Occitanië eruit? Is het hier mooi en warm weer? Hoe zijn de mensen? Gastvrij? Aardig? OK, we zullen proberen een beeld van onze streek te schetsen.

Festival en Occitanie

DE MENSEN HIER

Gastvrij, levensgenieters, gedreven

Mensen uit Occitanië, herkenbaar aan hun zingende accent «uit het Zuiden» of «het Zuidwesten», staan bekend als spontaan, hartelijk, direct.

Ze zijn over het algemeen levensgenieters, en van nature gastvrij. Ze houden ervan om te ontvangen, te «tchatcher» (kletsen), en samen mooie momenten te delen, zonder al teveel poespas. Gezelligheid hoort bij hun leven. Gezellig samen eten en feesten, of dit nu met vrienden is, tijdens een dorpsfeest of een viering, zijn voor hen belangrijke momenten.

Wat u ook erg prettig bij ze zal vinden, is hun relaxte kant: «ho, rustig aan, niet alles tegelijk!». Want, ze mogen dan wel gedreven en enthousiast zijn, mensen uit Occitanië nemen de tijd om te leven… en goed te leven.

Favoriet
In Occitanië zijn we trots op onze mooie dorpen, onze bijzondere bouwwerken en onze UNESCO werelderfgoedlocaties: het is voor ons belangrijk dit rijke erfgoed te beschermen, die vaak samengaat met een rijk cultureel leven.
 
Wist u dat?

Rugby is bij ons meer dan een sport; het is een manier van leven. Net zoals de bewoners trots zijn op hun Occitaanse wortels (gesymboliseerd door het Occitaanse kruis) en hun Catalaanse wortels (gesymboliseerd door de rode, goudkleurige vlag).   

HET KLIMAAT

Zacht weer

Gemiddeld meer dan 300 dagen zon per jaar! Occitanië is met zijn zeekant de zonnigste regio van Frankrijk. Een vroege lente wordt gevolgd door een warme zomer (tussen 25 tot 30°C) meestal gevolgd door een lange nazomer en een zachte herfst, tot de eerste sneeuwval in de Pyreneeën. Berggebieden en hoogvlakten daar gelaten zijn winters hier zacht, behalve in uitzonderlijke gevallen.

Twee streekwinden heersen in Occitanië, en zijn onmiskenbaar verbonden aan zijn identiteit: de Autan en de Tramontana.
De Autan is een warme valwind uit de ZO-sector. Deze neemt meestal onstabiel weer mee, maar kan ook slecht weer vanaf de Atlantische oceaan afremmen.
De Tramontana komt uit de NW-sector: deze blaast over de kuststreek en verjaagd de wolken, en zorgt daarbij voor afkoeling van de atmosfeer.

Tip van de expert

Voor wie wil kennismaken met Occitanië is de beste periode dus van april tot oktober, en voor degene die willen skiën kunnen het beste van eind november tot maart komen. 

Cirque de Gavarnie

DE LANDSCHAPPEN

Ongerept, kenmerkend… groots!

Of u nu een vakantie in de natuur zoekt, of aan de kust; Occitanië is met zijn oneindige horizon en onvergetelijke landschappen de perfecte vakantiebestemming.

U kunt met onze ongerepte natuur genieten van een permanente voorstelling: een zeer gevarieerd reliëf, het platteland met zijn mooie dorpjes en valleien, uitgestrekte meren en heldere rivieren.

U zult hier opmerkelijke gebieden ontdekken, zoals gorges du Tarn, Camargue gardoise of de Dordogne vallei. Maar u kunt ook verblijven in één van onze Natuurparken, regionaal, nationaal en zelfs marien.

In het zuiden biedt ons Middellands Kustgebied u meer dan 200 km aan stranden en kreekjes, van Grau-du-Roi tot Banyuls-sur-Mer.
Het kustgebied gaat hand in hand met de Pyreneeën; deze prachtige uitgestrekte bergketen vormt de grens met Spanje. Het Centraal Massief is het andere grote gebergte met zijn hoogvlakten (Aubrac, Margeride, Gévaudan) en de Cevennen bergketen.

Hoe komt u er

- Met de auto: Occitanië wordt doorkruist door talrijke autowegen (A9, A20, A61, A75, …).
- Met het vliegtuig: er zijn meerdere luchthavens, waaronder de internationale luchthavens van Toulouse, Montpellier, Lourdes.
- Met de trein: de regio is te bereiken vanuit alle grote steden van Frankrijk en de Europese hoofdsteden.


Meer informatie