Zuid-Frankrijk - Occitanie: wist je dat? | Toerisme in Occitanië

Toerisme in Occitanië: vakantie in Zuid-Frankrijk

Menu
U bent hier

Wist u dat?

7 Opvallende feiten over Occitanië

Occitanië is een jonge regio. Ze is in 2016 ontstaan uit de fusie van de regio's Midi-Pyrénées en Languedoc-Roussillon. Veel plezier bij het lezen van deze feitjes en weetjes, om Occitanië te ontdekken of beter te leren kennen.

Cordes sur Ciel
A Cordes sur Ciel

GEOGRAFIE

Occitanië is de op 1na grootste regio van Europees Frankrijk, en één van de populairste, want ze krijgt er jaarlijks meer dan 50 000 nieuwe inwoners bij.
Occitanië groepeert 13 departementen. De oppervlakte is 72 724 Km². Dat is net iets groter dan Ierland (70 273 m²), en twee keer groter dan België (30 528 km²).
Het gebied strekt zich uit van Aubrac tot de Pyreneeën van noord naar zuid, en van Camargue gardoise tot Gascogne van oost naar west.
 

 

Marché de Moissac
Au marché de Moissac

TOERISME

Occitanië is één van de belangrijkste toeristische bestemmingen in Europa: ze is de 2e regio wat betreft toeristische frequentie voor Frankrijk, voor Provence Alpes Côte d’Azur en na Nouvelle Aquitaine.

Occitanië is één van de weinige regio's in Frankrijk met alle soorten vakanties: de zee met het Middellandse Kustgebied, bergen met de Pyreneeën, de stad met zijn 2 grote metropolen Toulouse en Montpellier, en het platteland met een schat aan typische gebieden, prachtige dorpen en ongerepte landschappen.

Montpellier
A Montpellier

HET WEER

Toulouse, Montpellier, Nîmes en Perpignan staan in de Top 10 van de zonnigste steden in Frankrijk met elk meer dan 2 100 zonuren per jaar. Dus erg vreemd is het niet dat Montpellier en Toulouse door de Fransen zijn uitverkoren als steden met het beste levensklimaat, en waar het goed werken en studeren is.

 

Parc naturel régional de la Narbonnaise en Méditerranée
Parc naturel régional de la Narbonnaise en Méditerranée

BIODIVERSITEIT

Occitanië is de regio met de grootste biodiversiteit. Van het gebied bestaat 40% uit opmerkelijke en beschermde natuurgebieden: 7 regionale natuurparken, 2 nationale parken, 29 natuurreservaten, 249 Natura 2000 gebieden…
25% Van de Middellandse Zeekust is eigendom van het nationaal bureau voor kustbescherming (Conservatoire du Littoral).

Occitanië is tevens de 1ste regio voor het aantal stranden en havens met de internationale milieuonderscheiding Blauwe Vlag.

Is de op 1na grootste producent van hernieuwbare energie (uit wind, waterkracht, zon).

Vignoble d'Occitanie
Vignoble d'Occitanie

ECONOMIE EN VOEDINGSMIDDELENINDUSTRIE

Toulouse is de wereldhoofdstad van de luchtvaart met Airbus, en Europese hoofdstad van de ruimtevaart. Daarbij is het onderzoeksinstituut Agropolis in Montpellier erkend op internationaal niveau.

Regio Occitanië staat op de 1e plaats in Frankrijk op gebied van biologische landbouw, met meer dan een kwart van de landbouwgebieden dat gebruikt wordt voor biologische teelt.

Is op Frans- en Europees gebied de regio met de meeste levensmiddelen waaraan kwaliteitskeurmerken aan toegekend zijn: AOC/AOP, Label Rouge, IGP, Occitanië is de grootste wijnregio ter wereld; zijn 80 herkomstbenamingen vertegenwoordigen 36% van het totale Franse wijnvolume. Heeft het grootste marktaandeel Biologische wijnen in Frankrijk.

Perrier
Bouteilles de Perrier

BEKENDE MERKEN EN BEROEMDHEDEN
 

Occitanië is de bakermat van grote merken als Perrier, Roquefort, Avène, erkende vakkennis met handschoenen uit Millau, Laguiole messen, Denim spijkerbroeken of de Anduze vazen, maar ook creatieve bedrijven die nieuwe producten en concepten uitgevonden hebben.

De rappers Biglo & Oli, de zanger Julien Doré, de chef-kok Michel Sarran maar ook de biathlonkampioen Martin Fourcade zijn geboren in Occitanië. Net als ooit Henri de Toulouse-Lautrec, Champollion of Georges Brassens en Françoise Sagan.

Toulouse et le Stade Toulousain
Jour de victoire du Stade Toulousain

RUGBY

Onze regio is al meer dan 100 jaar de bakermat van de beste Franse teams. Drie van zijn clubs behoren tot de elite (de Top 14): Toulouse, Castres en Montpellier. Andere bekende clubs zijn Perpignan, Béziers, Narbonne, Carcassonne…
Zondagse wedstrijd of ontmoeting op het hoogst niveau; rugby is hier zowel een sportieve, sociale, vriendschappelijke, familie-aangelegenheid. Deze sport verenigt alle generaties op de tribunes, van kinderen tot grootouders.

 

Hoe komt u er

- Met de auto: Occitanië wordt doorkruist door talrijke autowegen (A9, A20, A61, A75, …).
- Met het vliegtuig: er zijn meerdere luchthavens, waaronder de internationale luchthavens van Toulouse, Montpellier, Lourdes.
- Met de trein: de regio is te bereiken vanuit alle grote steden van Frankrijk en de Europese hoofdsteden.


Meer informatie