De vestingwerken van Vauban | Toerisme in Occitanië

Toerisme in Occitanië: vakantie in Zuid-Frankrijk

Menu
U bent hier

De vestingwerken van Vauban

De Pyrénées-Orientales laten u kennismaken met de Zonnekoning en zijn favoriete militaire ingenieur: Vauban. In een prachtige bergachtige omgeving gaat u op weg naar de vestingstad Villefranche-de-Conflent, het Fort Libéria en de citadel van Mont-Louis, die in 2008 door de UNESCO op de Werelderfgoedlijst werden geplaatst.

Les forteresses Vauban
Les forteresses Vauban

 

Villefranche-de-Conflent en het fort Libéria

Op 1 uur ten westen van Perpignan slingert de weg het Regionaal Natuurpark van de Catalaanse Pyreneeën binnen om Villefranche-de-Conflent aan u te onthullen. In deze ongerepte omgeving vindt u het in roze marmer opgetrokken dorp dat is geklasseerd als één van de mooiste van Frankrijk. Over de hele lengte, genesteld in de smalle vallei van de Têt, getuigt het van het genie van Sébastien Le Prestre, Markies de Vauban, om zich aan te passen aan de natuurlijke topografie van de plaats.

Er zijn geen auto's toegestaan in Villefranche-de-Conflent: parkeer buiten de middeleeuwse vestingmuren (XIe eeuw). Vauban paste ze aan op 2 niveaus, versterkt en bekroond met een dak van stapstenen om een dikke gordel te vormen, zonder enige fout. Bezoek de stadswallen, kuier door de twee unieke straten van dit charmante dorp, geniet van het levendige karakter (veel ambachtslieden, winkels, restaurants).

Tunnel des 1000 marches
Tunnel des 1000 marches

Val dan Fort Libéria aan! Fort Libéria, tegen de berg verankerd, kijkt uit over Villefranche-de-Conflent en beschermt het. Verken dit fort gebouwd op verschillende niveaus. Bewonder de Canigou vanaf de top van zijn weergang. Huiver voor de kerkers waar de dames die betrokken waren bij de gifaffaire die Versailles deed daveren, werden opgesloten. Wandel tenslotte door de langste ondergrondse tunnel ter wereld en daal de 1.000 treden van de ongelooflijke ondergrondse gangen af die Fort Libéria met Villefranche-de-Conflent verbinden.

Verken de langste ondergrondse tunnel ter wereld!

Deze ondergrondse tunnel, voltooid in 1853, verbindt Fort Libéria met Villefranche-de-Conflent in één enkele lijn: hij wordt de ondergrondse tunnel van 1000 treden genoemd, hoewel hij "slechts" 734 treden telt. Het is in ieder geval de langste ter wereld. Veel moedige mensen volgende de tunnel in de opwaartse richting.
Het beste, en het minst vermoeiende: ga met de pendelbus naar boven via het kronkelige pad naar het fort, bezoek het fort, ga daarna door de tunnel terug naar beneden naar het dorp. De shuttle is een 4x4 voertuig dat op verzoek rijdt. Boek de shuttle in het café Le Canigou in het dorp.

Villefranche de Conflent - Fortification Vauban

In Frankrijk zijn 12 werken van Vauban, gegroepeerd binnen het netwerk van grote Vauban-sites, door de UNESCO geklasseerd als Werelderfgoed. Mont-Louis, Villefranche-de-Conflent en Fort Libéria maken er deel van uit.

Dit Catalaans trio, dat onneembaar is gebleven, is typerend voor de werken die Vauban uitvoerde om de veiligheid van het koninkrijk te verzekeren na het Verdrag van de Pyreneeën (1659) waarbij Roussillon en Cerdanya aan Frankrijk werden toegekend.

Niet te missen

Het werk van Vauban vormt een belangrijke bijdrage tot de universele militaire architectuur. Het vertaalt eerdere strategische theorieën in een rationeel systeem van vestingwerken, gebaseerd op een concrete relatie met het grondgebied. Het getuigt van de evolutie van de Europese vestingbouw in de XVIIe eeuw,  leverde modellen die tot het midden van de XIXe eeuw wereldwijd werden gebruikt, en illustreert een belangrijke periode in de geschiedenis.

Meer informatie

Train Jaune de Cerdagne

Mont-Louis

Vervolgens zetten we koers naar Mont-Louis, de hoogste vesting van Frankrijk, op een hoogte van 1.600 m. Op het kruispunt van de Conflent, Cerdanya en Capcir, werd het ex-nihilo gebouwd door Vauban, tussen 1679 en 1681, om de doorgang van de Pyreneeën te blokkeren. De vesting is genoemd als eerbetoon aan Lodewijk XIV en bestaat uit een citadel van hetzelfde graniet als de sokkel waarop hij is gebouwd, om eventuele aanvallers te weerstaan. De vorm is die van een vierkant geflankeerd door 4 bastions en 3 halve manen, omgeven door wallen waartussen zo'n 2.500 soldaten woonden. Wandel op de vestingmuren, die door grote grachten van de benedenstad zijn afgescheiden, en volg vooral de rondleiding: die zal u de geheimen onthullen van de prachtig bewaarde citadel waar vandaag het National Commando Training Centre (CNEC) 1er Choc is gevestigd.

Villefranche-de-Conflent en Mont-Louis zijn sinds 1910 te bereiken met de beroemde Gele Trein, een icoon van de Catalaanse regio. Voor onvergetelijke herinneringen reist u aan boord van deze historische trein tussen de citadellen van Vauban die u meenement door de reliëfs, weelderige landschappen en gedurfde

Fort Saint Elme Collioure
Fort Saint Elme Collioure

Op ontdekking van Vauban's genie in Roussillon

Vauban (1633 - 1707), ingenieur, militair architect en stedenbouwkundige, werd door Lodewijk XIV benoemd tot maarschalk van Frankrijk. Hij heeft 49 stadsveroveringen op zijn naam staan en geeft het koninkrijk Frankrijk een "ijzeren gordel", door een honderdtal bolwerken te ontwerpen of te verbeteren.

De Roussillon is bezaaid met talrijke vestingwerken van Vauban: het fort Bellegarde in Perthus, het fort Miradou in Collioure, het fort Saint-Elme tussen Collioure en Port-Vendres, het fort Bains in Amélie les Bains, het fort La Garde in Prats de Mollo en het fort Salses.

Praktische informatie

Zambúllase en el corazón de las fortificaciones de estilo Vauban y descubra un excepcional patrimonio declarado Patrimonio Mundial de la UNESCO.

Praktische info