Het keteldal van Gavarnie | Toerisme in Occitanië

Toerisme in Occitanië: vakantie in Zuid-Frankrijk

Menu
U bent hier

Het keteldal van Gavarnie
 

Het keteldal van Gavarnie maakt deel uit van het complex "Pyreneeën - Mont Perdu" dat in 1997 door de Unesco is geklasseerd. Het is een van de weinige plaatsen ter wereld met een dubbele klassering (natuurlijk en cultureel).

Le cirque de Gavarnie

Een majestueuze plek

Het complex "Pyreneeën - Mont Perdu" maakt deel uit van het Nationaal Park van de Pyreneeën.

Vanaf de top van zijn 3.352 meter orkestreert de Mont Perdu de immense verschuivingen van zijn massief dat de Frans-Spaanse grens overschrijdt. Aan de ene kant bedwingt hij de wijdse natuur met verfrissende watervallen en bossen en de majestueuze keteldalen van Gavarnie, Troumouse en Estaubé. Aan de andere kant beheerst hij de diepe en vurige ravijnen van Ordessa, Pineta en Anisclo.

Het gebied Gavarnie - Cauterets - Pont d'Espagne behoort tot de grote sites van Occitanië.

Wist u dat?

Het gebied "Pyreneeën - Mont Perdu" staat sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van de Unesco op basis van natuurlijke en culturele criteria. Dat is zeldzaam. Slechts een handvol plaatsen in de wereld geniet deze dubbele onderscheiding, zoals de berg Taishan in China en het heiligdom van Machu Picchu in Peru.

Meer informatie

 

Randonnée au cirque de Gavarnie

Een unieke natuursite

Dit prachtige Pyreneeëngebied van meer dan 30.000 hectare is het enige Franse gebied dat op grond van natuurlijke en culturele criteria als werelderfgoed is geklasseerd.

Het enige wat u hoeft te doen is een dag ter plaatse door te brengen om de natuurlijke criteria van de Unesco goed te keuren. Het keteldal van Gavarnie en de omgeving bieden een krachtige en verhelderende inkijk in de vorming van de Pyreneeën. Hier: pieken tot 3.000 meter boven de zeespiegel aan het begin van het Tertiair Tijdperk. Daar: de muren van het keteldal die in het Kwartair zijn uitgegraven door gletsjers van een omvang die wij ons niet durven voorstellen.

De erfgoedwaarde, beschermd door de omtrek van het Nationaal Park van de Pyreneeën, ligt ook in een uitzonderlijk rijke flora en fauna.

Niet te missen

Gavarnie ligt in het hart van het Nationale Park van de Pyreneeën en is het beroemdste van de grote kalksteen keteldalen van de Pyreneeën. Maar ook zijn buren zijn de moeite waard: het keteldal van Troumouse, het grootste van allemaal, en het keteldal van Estaubé, het wildste. Ze zijn minder bekend, maar even indrukwekkend. Ze liggen binnen ieders bereik, zijn gemakkelijk toegankelijk en hebben gemarkeerde wandelingen van verschillende niveaus.

Berger et son troupeau au cirque de Gavarnie

Een pastorale manier van leven

Nog verrassender zijn de culturele criteria waaraan de site van Gavarnie – Mont Perdu voldoet. Sinds mensenheugenis hebben de Spaanse en Franse gemeenschappen een pastorale manier van leven gedeeld die nog steeds de basis van hun identiteit vormt. Zij kwamen zowel tot economische als tot spirituele uitwisselingen.Vanaf de XIIe eeuw stelden de eensgezinden en patzarias de pastorale gewoonten op, regelden zij het vrije verkeer van mensen en kudden, en handhaafden zij de vrede.

Vandaag is deze vriendschap nog steeds merkbaar in de paden, kapellen, schuilhutten en berghutten die de berg bezaaien. Ze komt ook tot uiting in de weiden die de Aragonezen aan de Franse kant hebben om de droogte in hun sierras te compenseren.

Tip van de expert

Millaris, in de buurt van het keteldal van Gavarnie, is een moderne en interactieve museumruimte die de mogelijkheid biedt om de regio van de Pyreneese keteldalen en alle aspecten van hun klassering als werelderfgoed te ontdekken.

Meer informatie

Wandeling naar het keteldal van Gavarnie

Vanuit het dorp Gavarnie, kunt u het keteldal na 45 minuten wandelen gemakkelijk bereiken. Het pad loopt langs de rivier van Gavarnie en leidt naar de voet van het keteldal waar u het oude hotel ziet. De tocht kan ook te paard, op een ezel of op een pony worden gemaakt.

Zin om het keteldal op een andere manier te ontdekken? Volg "Le sentier du cirque de Gavarnie" (het pad van het keteldal van Gavarnie).

Praktische informatie

Om Gavarnie en omgeving te ontdekken, bezoek de website van de toeristische dienst van de valleien van Gavarnie

www.valleesdegavarnie.com

Latitude: 42.733300000000
Longitude: -0.008333000000
Hoe komt u er

Cauterets ligt in het zuidwesten van Occitanië, in het departement Hautes-Pyrénées. Cauterets ligt op 1 uur rijden van Gavarnie.

  • Met de auto: Gavarnie ligt op 2u46 van Toulouse via de A64 (afrit 12), op 3u30 van Bordeaux via de A65 en daarna de A64.
  • Met het vliegtuig: de dichtstbijzijnde luchthavens voor Gavarnie zijn Lourdes - Tarbes - Pyrénées (35 km), Pau-Pyrénées (80 km) en Toulouse-Blagnac (210 km).
  • Met de trein: naar Cauterets, het station van de SNCF in Lourdes (verbindingen van en naar Parijs met de TGV-trein) ligt op 30 km afstand. 
  • Met het liO-netwerk (regionaal vervoer - trein en bus tegen verminderd tarief), kunt u ook naar Gavarnie.