De wijnroute: proeverijweekends en wijntoerisme in Occitanië | Toerisme in Occitanië

Toerisme in Occitanië: vakantie in Zuid-Frankrijk

Menu
U bent hier

OP DE WIJNROUTE
Occitanië, het grootste wijngebied van Frankrijk

Le label Vignobles et Découvertes en Occitanie

Van de Gascogne tot in de Languedoc, van de Roussillon tot de terrassen van de Larzac, hier kunt u het uitgestrektste wijngebied van Frankrijk verkennen! Proef van het buitengewone aromatische palet van de wijnen van Occitanië : rood, wit, rosé, zoet, bruisend. Dankzij de snelle opkomst van het gamma, is Occitanië het nieuwe Eldorado geworden voor de liefhebbers van (zeer) goede wijn.

WINJBOEREN EN DOMEINEN

87 appellations à découvrir
87 appellations à découvrir

MEER PERSOONLIJKHEID, MEER DIVERSITEIT

In Occitanië vinden we voor de kwaliteitswijnen

87 appellations, waarvan 51 AOP. In het zuidwesten bevindt u zich in een koninkrijk van valleien, heuvels en alluviale terrassen van Gaillac, Fronton, Cahors, Saint-Mont, Madiran, ... Côté Languedoc en Roussillon, hier komt u op de vurige gronden van de Corbières, Minervois, La Clape, Saint-Chinian, Pic-Saint-Loup, Côtes du Roussillon, ...

De krachtige Cahors (de « Black Wine ») en zijn vermaarde druivensoort Malbec, de zonnige wijnen van de Middellandse Zee, de frisse wijnen van het zuidwesten, welke bevallen u het best?

Wist u dat?

Met meer dan 260.000 hectaren aan wijngaarden, vormt de streek van Occitanië de grootste wijnstreek van Frankrijk. Deze streek produceert 33% van de Franse wijn. De wijnbouwers hier staan voor 30% van de bio-percelen in Frankrijk.

Vignoble des Corbières
Vignoble des Corbières

BESTEMMINGEN «  VIGNOBLES ET DÉCOUVERTES »

Een nationaal label voor een populaire bestemming

Wijndomeinen bezoeken, degustaties, wandelingen door de wijngaarden, wijn- en oogstfeesten, … : de wijnbouwers van Occitanië verwelkomen u om hun art de vivre met u te delen. Meer dan 15 streken kregen het label « Vignobles & Découvertes » : een nationale garantie voor kwaliteit in het wijntoerisme.

Volg gedurende één of meerdere dagen de wijnroutes die zich door deze wijngaarden slingeren. Geniet van de landschappen, verken de dorpen en de historische sites die op uw route liggen.

Wist u dat?

In Occitanie vindt u de beste wijnbar ter wereld: de N ° 5 Wine Bar in Toulouse en onderscheiden door het Britse tijdschrift The World Fine Wine, de "Michelin-wijn".

Meer informatie

 

L'Armagnac
L'Armagnac

VERWARM U

Aan de Flamme gasconne

Armagnac, gedistilleerd in de stokerij op basis van witte wijn en jarenlang gerijpt in eiken vaten, is een buitengewoon product ontwikkeld in de Gers in de 14e eeuw. U kunt hem de hele winter degusteren in de talrijke evenementen van la Flamme de l’Armagnac.

Dit eau de vie van wijn met sensationele aroma's kan als digestief worden gedronken maar ook als aperitief in verfijnde cocktails.

Floc de Gascogne, samengesteld uit jonge Armagnac en druivensap, is een fris en bloemig aperitief afkomstig van dezelfde Gascognestreek. Het betekent « boeket van bloemen » in het Occitaans.

Blanquette de Limoux

ZOETE EN BRUISENDE WIJNEN

De andere kant van de wijngaard

De in de Hérault en de Roussillon geproduceerde Muscat de Mireval, Muscat de Frontignan, Muscat de Rivesaltes, Banyuls, Maury ... zijn natuurlijke zoete wijnen waarbij de gisting is gestopt door de toevoeging van alcohol. Resultaat? Versterkte, natuurlijk gesuikerde wijnen, te degusteren als aperitief op een terrasje.

Blanquette de Limoux, Crémant de Limoux of Blanquette Méthode Ancestrale: proef de licht bruisende Limoux-wijnen. Bij toeval geproduceerd in 1531 door een Benedictijnse monnik, eist de blanquette de plaats op van de eerste bruisende wijn ter wereld!

Tip van de expert

Als grootste Franse exportwijnen, zagen de goede wijnen van Occitanië hun verkopen aan de Verenigde Staten in enkele jaren tijd verdubbelen. De grote wijnproevers zoals Robert Parker zijn de eerste liefhebbers.

Een wandeling door de wijngaarden in de omgeving Collioure-Banyuls

Het is een wijngaard in de vorm van terrassen tegen de heuvels die men in Frankrijk nergens anders vindt. Van wijngaard tot glas, een ware ontdekkingsreis onder begeleiding van wijnbouwers met in de verte het oneindige blauw van de Middellandse Zee.
Video 2 :18 © France3 Occitanie.

Dans les vignes
@moicestclo
Dans les vignes
https://www.instagram.com/p/BWu1fc-A77o/
Les Terrasses Pont Du Gard
@vignobles_occitanie
Les Terrasses Pont Du Gard
https://www.instagram.com/p/BlwyNUrh-Rs/
La Maison des Vins de Gaillac
@jessica_hammer
La Maison des Vins de Gaillac
https://www.instagram.com/p/BeLVjMsHgui/

Onze selectie

Proeven

Kasteel van Mercuès.

MERCUESLot
Proeven

CHÂTEAU HAUT GLÉON

VILLESEQUE DES CORBIERESAude
Proeven

MAS AMIEL

MAURYPyrénées-Orientales
Proeven

CHÂTEAU DE CASSAIGNE

CASSAIGNEGers
Latitude: 43.606347900000
Longitude: 1.445975200000
Hoe komt u er
  • Met de auto: Occitanië wordt doorkruist door talrijke autosnelwegen (A9, A20, A61, A75, …).
  • Met het vliegtuig: er zijn meerdere luchthavens, waaronder de internationale luchthavens van Toulouse, Montpellier, Lourdes.
  • Met de trein: de regio is te bereiken vanuit alle grote steden van Frankrijk en de Europese hoofdsteden.

MEER WETEN